زیورآلات دست ساز سنتی زنجان -فیلم
زنجان قطب صنایع فلزی کشور است ولی به زیورآلات و هنرهای سنتی آن کمتر توجه شده و به اعتقاد فعالان این عرصه حمایتها و آموزشهای اصولی میتواند تحولی اساسی و شگرف در این هنر ایجاد کند.

به گزارش گلدنیوز، زیورآلات همانند سایر محصولات هنری از گذشته های دور تا به اکنون جذابیت خاصی داشته و همچنان طرفداران خود را حفظ کرده است.
این هنر سنتی از زیر شاخه صنعت فلزگری محسوب می شود که با مواد گران بهایی چون طلا و در برخی مواقع از نقره ساخته می شود و برای تزئین و ترصیع آن از سنگ های گرانی همانند فیروزه، یاقوت و عقیق استفاده می کنند.
در زنجان هنر انگشترسازی و ساخت زیورآلات ملیله از طلا و نقره سابقه طولانی دارد به طوری که در سال های اخیر هم تراش سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی از رونق خوبی برخوردار بوده است.
زیورآلات سنتی علاوه بر طلا، از جنس نقره و طلای عیار پائین نیز ساخته می شود و به طور کلی نحوه ساخت آن شامل طراحی، ماکت سازی، اجرا، میناکاری، مرصع کاری، تمیزکاری (پرداخت) و سرهم سازی قطعات است که توسط هنرمندان خوش ذوق انجام می شود تا در نهایت یک اثر زیبا و با ارزش شکل گیرد.
استان زنجان بنابر اعلام سازمان میراث فرهنگی استان، پایتخت صنایع دستی فلزی ایران است که سرمایه گذاری در این بخش و حمایت از هنرمندان زبردست و شاخص آن می تواند موجب رشد و توسعه این هنر شود.
استاد حسن رضا علی بیگلو از جمله هنرمندان با سابقه و چیره دست و از پایه گذاران زیورآلات سنتی زنجان است که خبرنگار با او در یک روز داغ تابستانی در محل کارش به گفت و گو نشسته و در خصوص چگونگی ورودش به این هنر ظریف پرسیده است.
جواهرسازی کاری هنری و اقتصادی است
متولد سال ۵۱ هستم، در نوجوانی هنر جواهرسازی را نزد برادر هنرمندم آموختم به رغم اینکه رشته تحصیلی دانشگاهی من برق بود اما به دلیل علاقه ای که به هنر داشتم جواهرسازی را به صورت حرفه ای آموختم.
وی اضافه می کند: با توجه به ذوق و خلاقیت هنری که داشتم، با مطالعه، بررسی و بهره گیری از آثار قدیمی در زمینه ساخت جواهرات به خصوص انگشتر و با ایجاد خلاقیت و نوآوری دست به خلق آثار زیبا و ماندگاری زدم.
این هنرمند زنجانی ادامه می دهد: هنر جواهرسازی در شرایطی، کار کاملا هنری محسوب می شود اما اگر از دیدگاه بازار و بنکداری به آن نگاه کنیم یک کار اقتصادی است و گرایش آن در صنایع دستی یک کار صرفا هنری محسوب می شود.
بیگلو می افزاید: کار هنرمند این است که خودش طراح و مجری باشد و با نوآوری یک اثر بدیع را خلق کند و در این میان زنجان پیشینه تاریخی قوی به ویژه در صنایع فلزی دارد که همین مساله این استان را از سایر استانها متمایز کرده است.
وی با بیان اینکه این استان در دوره های متعدد تاریخی جزو شهرهای پر رونق در زمینه صنایع فلزی بوده است، اظهار می کند: این استان بارها مورد تاخت و تاز قرار گرفته اما هنر های مختلف به ویژه ملیله کاری و دیگر هنرهای آن همچنان محفوظ مانده است.
توجهی ویژه ای به هنر زیورآلات سنتی زنجان نشده است
این استاد با بیان اینکه با کسب تجارب لازم نسبت به راه اندازی کارگاه زیورآلات به ویژه انگشتر سازی مردانه در زنجان اقدام کردم، اضافه می کند: تا آن زمان کسی در این کار متبحر نبود تا اینکه با تلاش هایم به تدریج کسب و کارم رونق گرفت و من پایه گذار صنعت زیور آلات سنتی " انگشتر سازی " در استان شدم.
وی با بیان اینکه طرح ها و ایده های من خلاقانه و بی نظیر است، اظهار می کند: تعدادی از طرحهای ابداعی من در اداره مالکیت طرح های صنعتی به ثبت رسیده است و امروزه تعداد زیادی علاقهمند در زنجان به صورت مجوز دار در زمینه صنعت زیورآلات فعالیت می کنند.
این هنرمند ادامه می دهد: طی ۳۰ سال فعالیت کاریام، هنرمندان زیادی را آموزش داده ام که پس از مدتی برای خودشان کسب و کار راه اندازی و آثار ماندگاری خلق کرده اند چون علت ماندگاری یک اثر هنری به پیشینه، اصالت، آموزش و تفکر در کار باز می گردد.
وی با بیان اینکه هنر زیورآلات زنجان به ویژه انگشترسازی آن در سطح کشور حتی در استان هایی نظیر مشهد و قم به لحاظ کیفی نمود بیشتری یافته است، اظهار می کند: زیورآلات سنتی در استان جایگاه خوبی دارد اما آنگونه که باید و شاید به آن پرداخته نشده و هر وقت از آن حمایت شده رو به رشد بوده و در غیر این صورت دچار افول شده است.
بنیانگذار صنعت زیورآلات و هنرهای سنتی زنجان ادامه می دهد: برای ماندگاری این هنر باید به روز بود و طرح ها و روش های جدیدی را اعمال کرد تا به فراموشی سپرده نشود چرا که در جا زدن در طرح های قبلی دیگر جذابیت کافی را برای مخاطب نخواهد داشت.
[video width="720" height="720" mp4="https://pics.goldnews.ir/uploads/2023/07/170453981_720p.mp4"][/video]

