فروش طلای آب شده در پلتفرم های مجازی، بحران اجتماعی آینده
فضای دیجیتال بهسرعت درحال تسخیر کسبوکارهاست و هیچ صنف و صنعتی نمیتواند از آن فاصله بگیرد، بازار سنتی طلا و جواهر نیز با چالش جدید فروش اینترنتی طلا مواجه شده است و خرید و فروش طلا در بستر اینترنت با استقبال بخشی از مردم مواجه شده اما نگرانیهای جدی را هم در میان فعالان رسمی بازار طلا و نهادهای صنفی ایجاد کرده است.

به گزارش سایت طلا گلدنیوز؛ به نقل از ایرنا،حمید رضا نیکخواه،رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان طلا، جواهر و نقره اصفهان اظهار کرد: خرید و فروش اینترنتی طلا مورد تایید ما نیست و باید قبل از وقوع بحران، بانک مرکزی و قوه قضائیه وارد شوند.
وی اضافه کرد: فعالیت این پلتفرمها بدون پشتوانه و نظارت، میتواند در آینده به چالشهای جدی برای مردم و اقتصاد منجر شود.
وی گفت: اتحادیه فقط به صنفهایی مجوز فعالیت میدهد که دارای واحد صنفی فیزیکی باشند و طبق قانون، خرید و فروش طلا باید در محل و بهصورت حضوری انجام شود و اگر معاملات طلا بهصورت فیزیکی و در واحد صنفی انجام شود، مورد تایید ما خواهد بود اما خرید و فروش صرفا اینترنتی از نظر ما فاقد اعتبار صنفی بوده و مورد تایید اتحادیه نیست.
صدور مجوز ها بدون در نظر گرفتن الزامات تخصصی بازار طلا بوده
نیکخواه با اشاره به اینکه مجوز فعالیت این کسب و کارها معمولا از تهران صادر میشود، توضیح داد: هر چند برخی از پلتفرمها مجوز درگاه اینترنتی خرید و فروش طلا را از مراجع ملی گرفتهاند، با این حال، معتقدیم این مجوزها بدون در نظر گرفتن الزامات تخصصی بازار طلا صادر شده و نظارت کافی از سوی صنف وجود ندارد.
وی افزود: روزانه افراد زیادی به اتحادیه مراجعه میکنند و درباره خرید طلا از این سکوها مشورت میخواهند و ما به همه آنها توصیه میکنیم از این خریدها صرفنظر کنند، چون هنوز مشخص نیست این پلتفرمها چقدر پشتوانه واقعی دارند و فعلا مشکلی رخ نداده، اما اگر اتفاقی بیفتد، دیگر قابل جبران نیست و این پلتفرمها پاسخگوی مردم نخواهند بود.
رئیس اتحادیه طلا و جواهر اصفهان گفت: بانک مرکزی و قوه قضائیه باید پیش از آنکه بحرانی برای مردم ایجاد شود، ورود پیدا کرده و سازوکار قانونی و دقیق برای فعالیت این کسبوکارها تعریف کنند، البته اواخر سال گذشته دادستان تهران اقدامی در این خصوص انجام داد ولی به نظر ما این ورود باید جدیتر، ساختاریتر و پیشگیرانه باشد.
وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر بازار مصنوعات طلا در رکود به سر میبرد اما گردش سرمایه در صنف ما همچنان حفظ شده است، چون تولیدکننده طلا را به صنف عرضه میکند، مصرفکننده آن را میخرد و دوباره این طلا وارد چرخه میشود اما اگر پلتفرمها خالیفروشی کرده باشند و طلا بهصورت فیزیکی در اختیار نداشته باشند در صورت افزایش قیمتها نمیتوانند پاسخگوی مشتریان باشند و اینجاست که بحران واقعی شکل میگیرد.
نیکخواه به خریداران طلا هشدار داد: اگر قصد خرید طلا دارند، حتما از واحدهای صنفی دارای مجوز و معتبر خرید کنند، چه مصنوعات طلا و چه طلای آبشده، باید حتما در لحظه معامله تحویل گرفته شود و خریدار در قبال پولی که پرداخت کرده است، طلا را دریافت و نزد خود نگهداری کند، اینگونه میتوان اطمینان داشت که سرمایهگذاری افراد به خطر نمیافتد.
فضای دیجیتال باید با سازوکار دقیق وارد حوزه طلا شود
اما ابراهیم حبیب الهی کارشناس دادگستری و عضو اتحادیه طلا و جواهر اصفهان به اهمیت و نقش فضای دیجیتال در آینده کسب و کارها اشاره کرد و به خبرنگار ایرنا گفت:نمیتوان گفت که فضای دیجیتال خوب است یا بد، چراکه این فضا آینده اقتصاد و کسب و کار است و هیچ صنف یا صنعتی نمیتواند خود را از آن دور نگه دارد اما بحث طلا در فضای دیجیتال، نیازمند زیرساختهای دقیق، قانونی و فنی است.
وی افزود: طلا یک کالای راهبردی است و اگر به اهمیت و ارزش آن یقین پیدا کنیم، متوجه میشویم که در تمام دنیا بانکها، دولتها و سرمایهگذاران بزرگ بر طلا تکیه دارند، بنابراین ورود آن به بستر دیجیتال بدون نظارت و ساز و کار مناسب، میتواند آسیبزا باشد.
وی درباره مشکل اصلی واحدهای فروش طلا با فروش طلای دیجیتال گفت: بحث ما نحوه مجوزات صادره برای فروش طلای دیجیتال و فروش خام طلا و طلاهایی که به نظر ما حکم طلای خام دارند است این در حالیست که فروشگاه مجازی برای فروش مصنوعات بسیار خوب است اگر از مسیر تدبیر شده قانونی به سرانجام بیانجامد.
حبیبالهی افزود: این اپلیکیشنها از ما مجوز ندارند و بنابراین تحت نظارت ما هم نیستند و برخی از آنها برای دور زدن نظارت، یک واحد صنفی را معرفی کرده و از اتحادیهای مجوزی گرفتهاند، سپس به اتحادیه کسب و کارهای مجازی مراجعه کرده و فعالیت دیجیتالشان را آغاز کردهاند اما این فرآیند کاملا ناقص و نگرانکننده است چرا که فروش طلای خام، بهویژه آبشده، بدون نظارت صنف تخصصی، ممکن است به فاجعهای در آینده منجر شود.
طلای آب شده به هیچ وجه استاندارد نیست
وی با تاکید بر اینکه طلای آب شده از نگاه ما به هیچ وجه استاندارد نیست تصریح کرد: اداره استاندارد هم آن را تایید نمیکند، چون در تعیین عیار و کیفیت آن ابهام وجود دارد.
این عضو اتحادیه طلا و جواهر اصفهان گفت: طلاهایی که مردم در مغازههای دارای جواز رسمی خرید میکنند، همگی تحت نظارت اتحادیه و دارای کد کارگاهی هستند و از نظر کیفی بررسی شدهاند اما در فضای دیجیتال چنین نظارتی وجود ندارد و حتی اخیرا شاهد عرضه طلاهایی شبیه شمش یا سکههای پارسیان هستیم که نه تنها پالایششده نیستند، بلکه به لحاظ فنی و حقوقی نیز پشتوانهای ندارند.
وی افزود: مخالف خامفروشی هستیم و ورود اپلیکیشنها به حوزه فروش طلای آبشده، نظم بازار طلا را بههم میریزد و چرخه تولید را مختل میکند و در حال حاضر هزاران کارگاه و نیروی کار متخصص در کشور مشغول تولید مصنوعات طلا هستند و اگر خرید و فروش طلا به خامفروشی و بدون اجرت محدود شود، این صنعت رو به رکود میرود و ما در جایی استقبال میکنیم که مصنوعات استاندارد با اجرت پایین و دارای کیفیت بالا از طریق پلتفرمهای معتبر و تحت نظارت قانونی عرضه شوند.
حبیبالهی تاکید کرد: در حال حاضر تنها مرجع رسیدگی به شکایات از پلتفرمها و اپلیکیشنهای فروش طلا، دستگاه قضایی است اما اگر فردی از مغازهدار دارای پروانه کسب و تحت نظارت اتحادیه خریدی داشته باشد، اتحادیه مستقیماً مسئول رسیدگی به شکایت اوست که متأسفانه، یکی از دلایل افزایش شکایت در دادگستریها هم همین پلتفرمهای بدون مجوز صنفی است.
وی به سرمایه گذاران و خریداران طلا توصیه کرد: تنها از مغازههای دارای جواز کسب و از فروشندگانی خرید کنند که عضو اتحادیه هستند و فاکتور رسمی به آنها ارائه دهند و حتی مصنوعات طلا با اجرتهای پایین هم اکنون در بازار موجود است که هم سرمایهگذاری خوبی محسوب میشوند و هم تحت نظارت کامل هستند.
هیچ تضمینی در خرید دیجیتال طلای خام وجود ندارد
وی گفت: در خرید دیجیتال هیچ تضمینی وجود ندارد به خصوص وقتی پای طلای خام یا آب شده در میان است و امیدوارم قبل از آنکه اتفاقات ناگواری در این حوزه بیفتد، مسئولان بهویژه بانک مرکزی، اتحادیهها و نهادهای امنیتی به درستی ورود کنند.
وی تاکید کرد: برای اجرای این کار باید نظرات کارشناسان واقعی این حوزه گرفته شود، نه اینکه مجوزها را بدون نظارت صادر کنند و فضای دیجیتال باید با سازوکار دقیق وارد حوزه طلا شود، نه اینکه امنیت سرمایه مردم را به خطر بیندازد.
لزوم تنظیم مقررات تخصصی و ایجاد بسترهای ایمن و شفاف
هرچند رئیس اتحادیه طلا و جواهر اصفهان معاملات اینترنتی طلا را بدون پشتوانه و فاقد اعتبار میداند اما برخی کارشناسان بر لزوم سازوکار دقیق برای ورود به این عرصه تاکید دارند و نبود نظارت صنفی، خلأ قانونی در فروش طلای آبشده، احتمال کلاهبرداری و خدشه به صنعت تولید مصنوعات از مهمترین دغدغههای مطرحشدهاند.
در مقابل، آینده اقتصاد دیجیتال و تمایل مردم به خرید آسان و سریع، واقعیتی است که نمیتوان نادیده گرفت و این دوگانگی، لزوم تنظیم مقررات تخصصی و ایجاد بسترهای ایمن و شفاف را بیش از پیش ضروری میسازد.